luni, 15 aprilie 2013

Două strategii în USL. PNL – opoziția eficientă



Pe zi ce trece, devine tot mai clar că opoziția în România este reprezentată de PNL. PDL, cu discursul căznit al lui Blaga și cu voturile lipsă pentru a depune moțiuni de cenzură, este pierdut în peisaj. Oricât s-ar strădui Adriana Săftoiu.

Mai mult, PNL nu doar că face opoziție, dar este și opoziția eficientă. Gândiți-vă doar la impozitul pentru bugetarii cu venituri peste 1.000 euro! Presimt să vom mai avea multe asemenea cazuri.

PNL joacă vechea carte a opoziției din interiorul guvernării, ce a încercat și PSD să facă în 2009. Este o strategie normală pentru un partid care, la 22% (potrivit sondajului INSCOP de astăzi), încearcă să transforme vizibilitatea pe care o are ca partid de guvernământ în platformă pentru un discurs alternativ, reformist, pentru a capta fie din publicul dezamăgit de USL, fie din cel care vede că se alege praful de dreapta lui Băsescu și caută o scăpare. Așa cum am spus, opțiunea este firească, mai ales că discursul media (vedeți și Ziarul Financiar de astăzi) insistă pe lipsa diferențierii dintre vechea și actuala guvernare, pe faptul că, la un an de la cucerirea puterii, Guvernul Ponta e reactiv, „cuminte” și lipsit de curaj, exact precum Guvernul Boc. Cum se spune în fotbal, este și o pâine de mâncat pe această zonă.

Interesantă este și alocarea rolurilor în PNL pentru o astfel de strategie între Antonescu, Tăriceanu și Iohannis. Nu cred că este neapărat ceva coordonat, ci mai degrabă o citire similară a situației politice – pentru ca obiectivele politice ale fiecăruia să fie cu adevărat posibile, PNL are de crescut spre 30%. Valorificând resursele guvernării, aleșii locali, dar și discursul alternativ, chiar critic în problemele esențiale, PNL caută să acrediteze ideea că „poate mai mult decât i se cere”.

Este de observat cum Crin trage semnale ca un lider lucid, dar tare iubitor de USL, cum Iohannis pune bombă după bombă la altarul regionalizării lui Dragnea, cum Tăriceanu critică și regionalizarea, dar mai ales politica economică a Guvernului.

Toate aceste replici și comentarii nu primesc niciun fel de reacție din partea PSD. Pesediștii își asumă guvernarea până la capăt, cel puțin momentan. Toți liderii PSD vin și spun că USL este singura soluție și că va muri de sabie acela ce va ridica sabia spre USL. Între PSD și PNL e tot mai clar riftul între „avem de guvernat pentru români ca USL” vs. „avem de guvernat împotriva regimului Băsescu, așa cum vor românii”. Pentru PSD, opțiunea strategică este lucidă, în acord cu o cotă electorală de 38-40%, cu o cotă de partid consolidat, care este la maximul bazinului său electoral.

Există câteva puncte slabe în strategia PNL și acestea poartă numele Vosganian, Chițoiu și Nicolaescu. Primii doi sunt miniștri ai Finanțelor și Economiei, adică exact acolo unde lucrurile nu merg și măsurile întârzie. Deocamdată Ponta le ține spatele, în acord cu strategia adoptată, dar în orice moment îi poate lăsa în offside și transforma în ținte.

Astăzi PSD este cu arme și bagaje la guvernare, iar PNL joacă rolul opoziției din interiorul guvernării. Strategiile politice ale celor două partide principale ale USL sunt în consecință. Stau și mă întreb ce se va întâmpla cât și PSD va începe să joace puțin „în opoziție”. Atunci să te ții! Nu va fi deloc vesel pentru România!


Sursă imagine aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...