joi, 28 martie 2013

Despre Mișcarea Populară, în contextul prezidențialelor din 2014



După declarațiile lui Băsescu de aseară de la B1 TV, Mișcarea Populară își arată cu adevărat rolul. Este este ceea ce în SUA se numește Political Action Committee (PAC), un comitet de acțiune politică. Scopul său principal ține de alegerile prezidențiale din 2014 și este consecința firească a pierderii controlului lui Traian Băsescu asupra PDL.

După cum a demarat Mișcarea Populară, candidatul lui Traian Băsescu în bătălia pentru Cotroceni va fi Cristian Diaconescu. MRU va rămâne neconsolat.

MP îmi pare un proiect realist. Nu cred că ținta este câștigarea prezidențialelor. Nici măcar turul al II-lea nu cred că este prima opțiune. Mișcarea Populară are ca primă asumpție ruperea USL, deci candidați separați pentru PSD și PNL.

Sebastian Lăzăroiu zicea, de această dată foarte bine, că Traian Băsescu va decide Președintele României. Dacă își controlează capitalul politic și voturile pentru unsul său, mai bine decât Antonescu în 2009, probabil că așa va fi.

Traian Băsescu investește într-un prezidențiabil propriu care, într-un scenariu al ruperii USL, să-l aducă la masa dezbaterii între cele două tururi ale prezidențialelor din 2014. Succesul negocierii înseamnă o viață liniștită pentru actualul președinte post-2014.

Un asemenea aranjament nu mai era posibil cu PDL-ul lui Blaga, care și-a luat-o în cap și joacă independent. Traian Băsescu nu este sigur că liderii PDL nu vor negocia pentru ei și îl vor lăsa cu buza umflată. Nu riscă așadar să-și țină electoratul și capitalul de încredere în PDL și a preferat o ruptură fără echivoc, într-un moment de maximă vizibilitate publică și mediatică.

Nici Blaga nu doarme. A anunțat alegeri primare pentru prezidențiabilul PDL. Este o inițiativă bună, care poate avea efect pentru electoratul de dreapta iluzionat de mitul democrației participative. Este interesant dacă vor fi alegeri primare în partid sau va fi invitat și electoratul să dea cu ștampila. Oricum, este o invitație la dialog și la participare pe care o lansează un PDL fără prea multe opțiuni astăzi. Un asemenea procedeu va contrasta cu autoritarismul cu care Traian Băsescu își va desemna prezidențiabilul, conform propriei „pohte”.

Va fi inflație de prezidențiabili ai dreptei în 2014: prezidențiabilul lui Băsescu (C. Diaconescu – care, glumind, va lua voturi de la PPDD, pe motiv de confuzie de nume), prezidențiabilul Alianței D.A. (MRU) și prezidențiabilul PDL. Poate vrea și Neamțu să intre și el, din partea NR. Singurul nume astăzi necunoscut este prezidențiabilul PDL – un avantaj pe care, comunicațional și strategic, „feseniștii” de acolo îl pot valorifica.


Sursă imagine aici

2 comentarii:

  1. Foarte bun comentariul. Sunt cu totul de acord că rostul MP nu este de a înființa un nou partid, ci de a identifica un candidat viabil la președinție, pe care să-l bage pe gât tuturor facțiunilor ce se agită acum pe lângă moștenirea lui Băsescu.

    Chiar președintele a zis că șeful MP încă nu a fost stabilit (deci Diaconescu este doar un vehicul temporar) și va fi cineva (un bărbat, după cum s-a exprimat) credibil și încă neimplicat în politică. Așa, la un colț de stradă, eu aș paria pe Lucian Croitoru sau Cătălin Predoiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Ovidiu!

    Cum bine ne aducem aminte, la ultimele alegeri Basescu a castigat dupa ce i s-a validat teza ca adversarul sau e manevrat (nu discut aici ipoteza fraudei). In acest context, poate avea succes (tur II, castig) unul manevrat de Basescu?

    Stiu, totul e o chestiune de comunicare, de punere in scena, de lant lasat cat mai lung. Dar nu-i vad nici pe Predoiu, nici pe Croitoru in stare sa livreze.

    Cert e ca MP agita apele in jurul prezidentiabilului dreptei si asta face mult mai bine decat amorteala care domneste acolo. Nu stii de unde sare iepurele.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...