joi, 31 ianuarie 2013

O mână întinsă dinspre Bruxelles? Scurt, despre MCV



Comunicațional, raportul MCV a fost întotdeauna foarte rapid asumat partizan și neutralizat ca subiect. E adevărat, a existat excepția referendumului, într-un moment politic cu totul excepțional.

Nu pot să nu observ că raportul publicat ieri este, din punct de vedere al imaginii, un ajutor nesperat pentru USL. După ce a fost în vară, mulți se așteptau să vedem din nou sânge pe pereți. Unii se întrebau cu ce artificiu mai vine Guvernul pentru a schimba agenda.

Nu a fost deloc așa.

Pare că, prin raportul MCV, Comisia Europeană și-a tăiat singură craca de sub picioare. Uitați-vă puțin la imaginea reflectată a momentului în editoriale și în presa considerată favorabilă opoziției! Elementul central al dezbaterii a devenit referirea la campaniile duse de mass-media împotriva unor instituții ale statului. S-a discutat cu pasiune despre relația libertate de exprimare vs. dreptul la propria imagine/obligația de a spune adevărul. Mai puțin au fost criticate Guvernul și Parlamentul pentru nerealizările evidente în materie de punere în aplicare a Codurilor sau a încuviințărilor de arestări, ca să dau două exemple. Modul cum Turcescu se războia seara-trecută cu Gâdea și Badea ori editorialul lui CTP arată un framing al evenimentului mediatic favorabil puterii. De la un cadraj tematic, cel așteptat într-o astfel de situație, vedem o deplasare către un cadraj episodic, prin invididualizarea modului de a face televiziune al Antena 3. Un asemenea cadraj, cum ne spun specialiștii, implică o atribuire individuală a responsabilității. Ați auzit de multe ori azi numele de Gâdea, Badea, Ciutacu, SRS sau Chirieac, nu?

Acum putem intra pe un teritoriu al speculației. Credeți că la Comisie nu s-a evaluat potențialul mediatic al remarcelor despre presă? Credeți că nu și-au dat seama că ele o să definească agenda și că o să lase în plan secund îngrijorările legitime ale Bruxelles-ului?

Poate că da, poate că nu.

Dar dacă totul a fost un inteligent exercițiu de PR, cu un mesaj simplu: o mână întinsă nervos, dar întinsă dinspre Bruxelles către Guvernul de la București? Nu putem decât să speculăm

Credit poză aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...